Klub Konesera to nowy cykl spotkań dla osób, które cenią sobie dobry smak i czerpią radość ze smakowania nowych potraw i trunków. Jest to jednocześnie doskonała okazja do bliższego poznania partnerów biznesowych.

Okręgowa Izba Przemysłowo-Handlowa wspólnie z Restauracją “U Przewoźnika” zorganizowała 27 listopada 2013 pierwsze spotkanie Klubu. Małgorzata Ziaja, członek OIPH, zaprezentowała i poprowadziła degustację win, które można znaleźć w Sklepie Dobrewina.pl w Tychach przy ulicy Darwina 5. W asortymecie jest ponad 200 etykiet win z całego świata dostępnych codziennie dla każdego smakosza. Wina zostały dobrane specjalnie pod degustację potraw inspirowanych nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Restauracja “U Przewoźnika”, która od lat jest cenionym miejscem kameralnych spotkań, przygotowała kilka ciekawych dań na ten wieczór.

wlDSCN4951_resizeNa przystawkę zimną zaproponowano Sandacza w galarecie oprószony zieloną pietruszką, w pikantnym sosie i wino Ponte Romana tinto (DOC Beira Interior, Portugalia, 2012), które pasuje do wołowiny czy dań ostrych. Na przystawkę gorącą skosztowano aromatyczny pasztet w sosie z zielonym pieprzem wraz z winem Offida Rosso Piceno (DOP Rosso Piceno Superiore, Włochy 2011) – idealnego do wieprzowiny, dziczyzny, baraniny oraz dań ostrych z dodatkiem chili. Danie gorące to Karp w sosie piernikowym, którego smak podkreśliło wino Pavillon des Trois Arches Chardonnay (IGP Pays d1OC Francja, 2012) – doskonałe również do serów, ryb, drobiu. Na zakończenie degustacji podano deser – pyszną Szarlotkę z musem śliwkowym oraz wino JMF Alambre Moscatel (DO Moscatel de Setubal, Portugalia 2008), nadające się również do deski serów.